Fërgesë

Fërgesa e Gjirokastrës është një nga gatimet më karakteristike të jugut të Shqipërisë, e njohur për shijen e saj të butë dhe kremoze. Ajo përgatitet kryesisht me gjizë të freskët, vaj ulliri, qepë dhe domate, ndërsa në disa raste shtohet edhe pak gjalpë për t’i dhënë aromën tradicionale të zonës. Ndryshe nga variantet e tjera të fërgesës në Shqipëri, ajo e Gjirokastrës nuk përdor speca dhe ka një strukturë më kremoze, që e bën të veçantë dhe të lehtë në shije. Gatuhet ngadalë, zakonisht në saç ose në furrë, derisa të marrë një ngjyrë të artë dhe një teksturë të trashë e të njëtrajtshme. Ky gatim është i lidhur ngushtë me traditat e shtëpive gjirokastrite dhe shoqërohet zakonisht me bukë shtëpie. Fërgesa e Gjirokastrës përfaqëson thjeshtësinë, pastërtinë dhe shijen autetike të kuzhinës së jugut.

Facebook
LinkedIn
Email
X