Tur Kulinar në Berat

Përjetoni shijet, aromat dhe traditat e një prej qyteteve më magjepsëse të Shqipërisë. Berati është po aq i pasur në gastronomi sa në histori dhe arkitekturë. Ky tur kulinar ofron një udhëtim autentik në kuzhinën beratase, ku çdo pjatë është një trashëgimi e brezave.

Itinerari i Turit

1. Vizitë në lagjen historike të Mangalemit

Turi fillon me një shëtitje në rrugicat karakteristike të Mangalemit. Ndalesa e parë është në një shtëpi tradicionale beratase ku vizitorët shijojnë kafe turke, reçelra të shtëpisë dhe gliko të përgatitur sipas traditës së zonës.

2. Degustim i produkteve lokale

Më pas vizitojmë një punishte artizanale ku degustohen:

  • Reçelrat dhe glikot e prodhuara në Berat
  • Qumështorët lokale: djathë i bardhë, kaçkavall, gjizë aromatike
  • Vaj ulliri dhe ullinj të varieteteve të zonës

Prodhuesit vendas tregojnë teknikat e trashëguara dhe mënyrën e përgatitjes së secilit produkt.

3. Klasa gatimi tradicionale

Vizitorët marrin pjesë në një punëtori gatimi në një agroturizëm ose shtëpi tradicionale. Mësohen receta tipike beratase si:

  • Pula me përshesh
  • Lakror me tre shtresa
  • Tave e shtëpisë me përbërës sezonalë

Punëtoria përfundon me një drekë të bollshme ku shijohet ushqimi i përgatitur së bashku.

4. Degustim vere në Roshnik ose Malinat

Turi vazhdon drejt një prej kantinave më të njohura të Beratit. Vizitorët shijojnë varietetet autoktone si Puls, Shesh i Bardhë, Shesh i Zi, ndërsa njihen me procesin e kultivimit dhe filozofinë e prodhuesve lokalë.

5. Darkë tradicionale në shtëpi beratase

Në fund të ditës, grupi mirëpritet në një shtëpi beratase për një darkë të pasur me receta të trashëgimisë së qytetit:

  • Mish në saç
  • Japrakë me gjethe hardhie
  • Speca të mbushur
  • Embëlsira tradicionale si kabuni apo hasude

Kujt i përshtatet ky tur

  • Dashamirëve të ushqimit
  • Blogerëve dhe krijuesve të përmbajtjes
  • Grupeve të vogla, çifteve dhe familjeve
  • Vizitorëve që duan të lidhin gastronominë me kulturën dhe natyrën
Facebook
LinkedIn
Email
X