Kulinaria e Vaut të Dejës

Kulinaria e Vaut të Dejës është e pasur dhe e lidhur ngushtë me traditën e Shkodrës dhe gjithë zonës së veriut të Shqipërisë. Ajo karakterizohet nga gatime të shijshme me mish qengji ose keci të përgatitura në saç apo në furrë, nga peshku i freskët i liqenit si krapi që gatuhet në mënyra të ndryshme, si dhe nga pitet tradicionale me hithra, spinaq apo mish.

Në tryezë nuk mungojnë as perimet e kopshtit, djathërat vendas, gjalpi dhe kosi i trashë, që i japin kuzhinës një shije autentike. Për ditët e festave përgatiten ëmbëlsira si shëndetlia, bakllavaja dhe kadaifi, ndërsa në përdorim të përditshëm janë reçelrat dhe mjalti. Pijet tradicionale si rakia e kumbullës apo e rrushit dhe vera e vreshtave përreth shoqërojnë ushqimet, duke e bërë kulinarinë e Vaut të Dejës një përvojë të plotë shijeje dhe mikpritjeje veriore.

Facebook
LinkedIn
Email
X