Oshafi është një nga ëmbëlsirat më të veçanta dhe më tradicionale të Gjirokastrës, i lidhur ngushtë me kulturën e blegtorisë dhe prodhimet vendase. Ai përgatitet kryesisht me qumësht deleje, sheqer dhe bajame, duke u zier ngadalë derisa qumështi të trashet dhe të krijojë një krem të butë me aromë karakteristike. Procesi i gatimit është i thjeshtë, por kërkon kujdes dhe kohë që masa të marrë strukturën e duhur. Ndryshe nga ëmbëlsirat e zakonshme, oshafi ka një shije të veçantë që vjen nga yndyra natyrale e qumështit të deles dhe nga ëmbëlsia e butë që e shoqëron. Zakonisht shërbehet i vakët ose i ftohtë, sidomos gjatë stinës së verës, dhe konsiderohet një simbol i mikpritjes gjirokastrite. Oshafi përfaqëson një traditë të vjetër kulinare, të ruajtur me fanatizëm dhe që vazhdon të jetë pjesë e identitetit gastronomik të zonës.